Stuur je vragen in! The Serious Celiac bezoekt Free From Food 2013

Free From Food 2013The Serious Celiac zal verslag doen van Free From Food 2013, een congres en expositie over allergeen-vrij voedsel op 4 en 5 juni 2013 in Freiburg, Duitsland. Dit event richt zich op retailers, voedselfabrikanten, patiënten-verenigingen en medici, kortom de hele industrie rond coeliakie en andere intoleranties en allergieën. Hoewel normaal gesproken te duur voor de ‘gewone’ coeliaak, heeft The Serious Celiac een pers-kaartje ontvangen en kan ik jullie dus via dit blog en Twitter live verslag doen van de gebeurtenissen! Welke brandende vraag over glutenvrije voeding zou jij graag eens beantwoord zien?

Het programma van de conferentie toont voor de eerste dag een aantal sprekers over o.a. etiketteringswetgeving, marktontwikkelingen en terugroepacties, de meeste over allergenen in het algemeen.

De tweede dag gaat volledig over coeliakie met sprekers van coeliakie-verenigingen van Finland, Verenigd Koninkrijk, Letland, Nederland en de overkoepelende vereniging van Europese coeliakie-verenigingen AOECS.

Parallel aan de conferentie is er een expositie met ruim 100 exposanten. Dit zijn voornamelijk bekende levensmiddelenfabrikanten, maar ook adviesbureaus, een laboratorium en patiënten-verenigingen. Coeliakie is daarbij ruim vertegenwoordigd door de verenigingen van Frankrijk (AFDIAG), Verenigd Koninkrijk (Coeliac UK), Duitsland (DZG), Finland (Keliakialiitto), Italië (AIC), Nederland (NCV) en de Europese koepelorganisatie (AOECS) .

De expositie is gratis te bezoeken. Het bijwonen van de conferentie kost EUR 295 voor één dag of EUR 395 voor beide dagen.

De organisatie van Free From Food 2013 geeft The Serious Celiac toegang voor verslaggeving vanaf het event. Daarbij zijn overigens geen afspraken gemaakt over de inhoud.

Gedurende deze twee dagen (4 en 5 juni 2013) zal ik jullie live via Twitter op de hoogte houden van alle nieuwtjes die ik opvang. Omdat ik waarschijnlijk geen tijd zal hebben voor vertalen, zullen de tweets alleen in het Engels zijn. Ook op de anderstalige Twitter-accounts van The Serious Celiac, zoals het Nederlandse @coeliaak, zal ik die dagen in het Engels posten. (Vertalers nog altijd welkom!)

Verder hoop ik wat foto’s en/of video’s te kunnen maken, tussendoor een paar interviews te kunnen doen en dan ’s avonds nog tijd en energie te hebben om er een blog-post van te maken. Ook deze zullen in eerste instantie alleen in het Engels verschijnen, ook op de anderstalige pagina’s. Schrijf je hier rechts in om per e-mail een update te krijgen van nieuwe posts.

Nu heb ik zelf natuurlijk al wel wat ideeën over wie ik wil spreken daar. Zo moet ik misschien eens kijken of de kou al uit de lucht is bij de Italiaanse coeliakie-vereniging. Of eens horen hoe de andere coeliakie-verenigingen denken over de overheveling van de glutenvrij-regels naar de algemene voedselwetgeving. Het voorstel daartoe wordt in de dagen rondom Free From Food 2013 behandeld door het Europees Parlement. Wellicht dat één van de Spaanse exposanten mij kan vertellen waarom de Spaanse coeliakie-vereniging, en die andere, uit Madrid, niet aanwezig zijn? Maar daarnaast ben ik ook erg geïnteresseerd in de al jaren slepende wetenschappelijke discussie over de mogelijk verschillende toxiciteit van verschillende haversoorten. Benieuwd hoe de verschillende glutenvrije haver-producenten daarover denken.

Wat wilt u nog graag weten?Maar ik zou ook graag van jullie horen wat jullie zouden willen weten van de sprekers en exposanten daar! Productvragen, wetenschapsvragen, kritische vragen, alles is welkom. Dus blader eens door het conferentie-programma en de exposanten-lijst, stuur me je vragen en ik zal proberen deze beantwoord te krijgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.